Ratkaiseva tuki

Ratkaiseva tuki

Mistä masennukseen saa hoitoa ja miten hoitoon pääsee?

Suomessa asuvalla masentuneella on oikeus saada hoitoa.1

Mielenterveyspalveluiden tarjoamisesta vastaavat Suomessa kunnat, koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto sekä työterveyshuolto.2 Hoitoa tarjoaa siis joko oma kuntasi terveysaseman kautta tai työterveys- tai opiskelijaterveydenhuolto, jos kuulut niiden piiriin. Jos hoitoon pääseminen tuntuu hankalalta, saat tukea esimerkiksi Mielenterveyden keskusliiton neuvontapalvelusta. Apua asioiden selvittämiseen voi pyytää myös omilta läheisiltä. Muista, että jokainen Suomessa asuva on oikeutettu hoitoon. Älä luovuta!

Jos olet itse masentunut tai läheisesi on masentunut, hae apua:

1. Omalta terveysasemalta

Masenuksen perushoito toteutetaan perusterveydenhuollossa. Löydät oman terveysasemasi tiedot oman kotikuntasi sivuilta. (Julkisen terveydenhuollon asiakkaana voit valita myös minkä tahansa muun kuin oman terveysasemasi.) Soita tai varaa verkossa aika hoitajalle tai lääkärille. Kerro masennusoireistasi. Hoitaja tai lääkäri arvioi hoidon tarpeen ja ohjaa sinut tarvittaessa eteenpäin kuntasi mielenterveyspalvelujen tai psykiatrisen erikoissairaanhoidon pariin.

2. Työterveydestä

mikäli olet palkkatöissä tai olet yrittäjänä ottanut itsellesi työterveyshuollon. Työterveyslääkäri vastaa masennuksen perushoidosta. Jos tarvitset psykiatrian erikoislääkärin vastaanottoa ja jos työterveyshuoltosi ei korvaa sitä, voit saada työterveyslääkäriltäsi lähetteen julkisen terveydenhuollon toteuttamaan vastaavaan hoitoon.

3. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöstä

jos olet korkeakouluopiskelija. Vuoden 2020 alusta alkaen YTHS palvelee kaikkia korkeakouluopiskelijoita, eli myös ammattikorkeakouluopiskelijoita ja YAMK-tutkinnon suorittajia. Opiskelijana maksat Kelalle terveydenhoitomaksun, joka oikeuttaa sinut YTHS:n palveluihin.

4. Kouluterveydenhoitajalta

jos olet muun oppilaitoksen opiskelija. Kouluterveydenhoitajan lähetteellä voit päästä joko koulu- tai terveyskeskuslääkärin vastaanotolle.

Lähdeviitteet:
  1. Sosiaaliturvaopas: Asiakkaana sosiaali- ja terveydenhuollossa (viitattu 6.11.2023). Saatavilla internetissä: https://sosiaaliturvaopas.fi/asiakas/#15
  2. Sosiaali - ja terveysministeriö: Mielenterveyspalvelut (viitattu 6.11.2023). Saatavilla internetissä: https://stm.fi/mielenterveyspalvelut
Lisätietoja kampanjasta
Pekka Ihalmo

Yhteiskuntasuhdejohtaja
Janssen Finland
Sähköposti: pihalmo@its.jnj.com

Henna-Riikka Myrskylä

Vaikuttamisviestinnän asiantuntija
Mielenterveyden keskusliitto
Sähköposti: henna-riikka.myrskyla@mtkl.fi