Elämän nälkä

<strong>Elämän nälkä</strong>

Vinkkejä arjen tueksi

Multippeli myeloomalla voi olla merkittävä vaikutus elämääsi – sekä fyysisestä että emotionaalisesta näkökulmasta. Mielessäsi voi olla paljon kysymyksiä: Minkälaisia oireita tulen saamaan? Miten voin helpottaa niitä? Miten käsittelen sairauteen liittyviä tunteitani? Miten ystäväni ja perheeni voivat auttaa minua?

Tästä osiosta löydät käytännön vinkkejä ja neuvoja avuksi ja tueksi sinulle sairauden kanssa elämisessä.

Icon of two legs
Pidä päiväkirjaa

Päiväkirjan pitäminen voi auttaa sinua ymmärtämään ja hyväksymään tunteitasi. Voit myös kirjata sinne mahdolliset hoitoosi liittyvät kysymykset ja lääkityksen aiheuttamat sivuoireet.

Ota yhteyttä tukiryhmiin

Et ole yksin multippelin myelooman diagnoosin kanssa. Voit olla yhteydessä potilasjärjestöön jakaaksesi kokemuksiasi samassa tilanteessa olevien kanssa. Potilasjärjestöt tarjoavat myös tietoa ja edistävät sairastavien etuja.

Keskustele perheen ja ystävien kanssa

Läheisten tuki voi olla tärkeää sekä käytännön tasolla että henkisesti.

Puhu avoimesti

Ole rehellinen läheisillesi sairaudestasi, hoidostasi ja huolistasi. Mitä paremmin he ymmärtävät, sitä enemmän he voivat sinua tukea.

Pyydä apua

Multippeli myelooma ja sen oireiden kanssa eläminen voi olla uuvuttava kokemus. Älä pelkää pyytää apua perheeltä, ystäviltä tai potilasjärjestöstä.

Keskustele lääkärisi ja sairaanhoitajasi kanssa

Heillä on kokemusta sairauteen liittyvistä kysymyksistä ja epävarmuuden tunteesta.

Aseta oma tahtisi ja tavoitteesi

Ota jokainen päivä sellaisena kuin se tulee. On asioita, joihin voit itse vaikuttaa mutta myös sellaisia asioita, jotka eivät ole hallinnassasi. Tulevaisuuden murehtiminen on luonnollista mutta yritä pitää ajatuksesi tässä hetkessä.

Hyvinä päivinä voit asettaa itsellesi pieniä tavoitteita tai realistisia tehtäviä

Lähde kävelylle tai tapaa ystäviä. Tee luettelo yksinkertaisista tehtävistä, jotta pysyt kiinni arjessa. Laita rasti ruutuun, kun olet tehnyt itsellesi asettaman tehtävän. Joka päivä ei tarvitse jaksaa, ja voitkin siirtää tehtäviä seuraavalle päivälle, jos rasitut liika. Ennen kaikkea yritä olla tekemättä liikaa muutoksia elämääsi samanaikaisesti.

Tarkkaile masennuksen oireita

On tärkeää tunnistaa, milloin stressi tai negatiiviset tunteesi muuttuvat masennukseksi. Jos näin käy, keskustele asiasta lääkärisi tai sairaanhoitajasi kanssa. He voivat ohjata sinut psykologin tai psykiatrin puoleen. Nämä mielen ammattilaiset voivat auttaa sinua.

Masennuksen merkkejä voivat olla

  • merkittävä painon lasku tai nousu
  • ruokahalun muutokset
  • unettomuus tai lisääntynyt unen tarve
  • lähes päivittäinen väsymys tai voimattomuus
  • liikkeiden ja mielen hidastuminen tai kiihtyneisyys
  • arvottomuuden tai alemmuuden tunteet
  • kohtuuttomat syyllisyyden tunteet
  • vaikeudet ajatella, keskittyä tai tehdä päätöksiä sekä
  • kuolemaan liittyvät mielikuvat tai itsemurha-ajatukset.1

Masennusta voidaan hoitaa lääkkeillä ja terapialla. Joskus saattaa riittää keskusteluapukin. Lisää tietoa, tukea ja esimerkiksi keinoja masennuksesta toipumiseen tarjoaa muun muassa Mieli ry: www.mieli.fi

Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson