Multippeli Myelooma

<strong>Multippeli Myelooma</strong>

Elämä diagnoosin jälkeen

Multippeli myeloomalla voi olla merkittävä vaikutus elämääsi – sekä fyysisestä että emotionaalisesta näkökulmasta. Mielessäsi voi olla paljon kysymyksiä: Minkälaisia oireita tulen saamaan? Miten voin helpottaa niitä? Miten käsittelen sairauteen liittyviä tunteitani? Miten ystäväni ja perheeni voivat auttaa minua?

Tästä osiosta löydät käytännön vinkkejä ja neuvoja avuksi ja tueksi sinulle sairauden kanssa elämisessä.

Tutustu sinua hoitaviin ammattilaisiin

Et ole yksin multippeli myelooman kanssa, vaikka diagnoosin saatuasi siltä saattaa tuntua. Perheesi ja ystäviesi lisäksi tukenasi on myös joukko terveydenhuollon ammattilaisia sekä potilasyhdistyksiä ja -verkostoja.

Multippelin myelooman hoitotiimisi on "moniammatillinen", eli siihen kuuluu asiantuntijoita eri lääketieteen aloilta. He työskentelevät yhdessä hyvinvointisi eteen. Nämä ammattilaiset voivat olla esimerkiksi onkologeja, hematologeja, sairaanhoitajia, psykologeja, sosiaalityöntekijöitä ja ravitsemusterapeutteja.

Älä jää yksin

On luonnollista tuntea epävarmuutta ja negatiivisia tunteita, kun sinulla on diagnosoitu multippeli myelooma. Saatat tuntea olosi hämmentyneeksi, ahdistuneeksi, masentuneeksi tai jopa vihaiseksi ja saatat haluta vetäytyä ihmisten seurasta. Näin ei aina tapahdu, mutta tällaiset tunteet ovat vain inhimillisiä. Tilanteesi on monimutkainen, ja jokainen reagoi omalla tavallaan.

Jos olet huolissasi sairaudestasi tai hoidostasi, älä epäröi keskustella sinua hoitavan terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Kuten sanonta kuuluu: tieto on valtaa. Mitä enemmän sinulla on tietoa, sitä paremmin hallitset tilannettasi. Silloin sinulla on myös paremmat mahdollisuudet tehdä tietoon perustuvia päätöksiä.

Tee terveyttä tukevia päätöksiä

Multippeli myelooma ja sen hoito eivät muuta sitä, kuka olet, mutta voi olla järkevää tehdä joitain elämäntapamuutoksia: syö terveellisesti, juo tarpeeksi vettä, vähennä alkoholin käyttöä, liiku mahdollisuuksien mukaan, tutustu erilaisiin rentoutustekniikoihin ja pyydä tarvittaessa apua kodin askareisiin.

Vinkkejä arjen tueksi

Vinkkejä lääkärikäynnille

Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson