Eturauhassyöpä

Eturauhassyöpä

Virtsatieoireet

Eturauhassyöpä ja sen hoito voivat aiheuttaa erilaisia virtsatieoireita, kuten virtsankarkailua, tiheävirtsaisuutta tai kirvelyä virtsatessa. Joillakin oireet voivat olla tilapäisiä, mutta osalla ne saattavat jäädä jopa syövän parantumisen jälkeen pysyväksi osaksi arkea.1

”Erityisesti leikkaushoidon jälkeen virtsankarkailu on tavallista. Virtsankarkailun tehokas hoito on tärkeää, sillä pitkittyessään virtsankarkailu voi alkaa hallita arkea ja johtaa elämässä aiemmin tärkeiden asioiden karsimiseen”, sanoo terveyssosiologian väitöskirjatutkija Anna-Maija Talvitie.

Valittaessa sopivaa hoitomuotoa on otettava huomioon, millaisista vaivoista on kyse ja mistä ne johtuvat. Jos oireet ovat lieviä, virtsankarkailua voidaan hoitaa lääkkeettömästi lantionpohjan lihaksia harjoittamalla ja elintapoja muuttamalla.


“Virtsankarkailun tehokas hoito on tärkeää, koska pitkittyessään oireet voivat alkaa hallita arkea.”


”Eturauhassyövän leikkaushoidon jälkeen lääkkeettömät apukeinot ovat kuitenkin harvoin riittäviä. Tällöin voidaan kokeilla lääkehoitoa erilaisilla lääkevalmisteilla ja niiden yhdistelmähoitona”, sanoo väitöskirjatutkija Laura Lahti. Hän on työskennellyt eturauhassyöpätutkimukseen keskittyvissä tutkimushankkeissa yhdessä Anna-Maija Talvitien kanssa.

Jos lääkehoito ei tehoa, joissain tapauksissa voidaan harkita neuromodulaatio- tai leikkaushoitoa. ”Virtsankarkailua ei aina voida täysin parantaa, mutta sen elämänlaatua heikentäviä haittoja pystytään vähentämään”, Lahti ja Talvitie painottavat.

Hoitotarvikepalvelu

Hoitotarvikepalvelu toimii eturauhassyöpään sairastuneen tukena vaipan valinnassa ja hankinnassa. Palvelu on julkinen ja täysin maksuton. Katso videolta lisää tietoa hoitotarvikepalvelusta.

“Hoitotarvikepalvelu tarjoaa tukea sopivien tuotteiden valintaan ja erilaisia tuotevaihtoehtoja kokeiltavaksi kotiin.”