Seksuaalisuus on keskeinen osa ihmisyyttä kaikissa elämän vaiheissa. Se käsittää sukupuolen, sukupuoli-identiteetin ja sukupuoliroolit, seksuaalisen suuntautumisen, erotiikan, mielihyvän, intiimit suhteet ja lisääntymisen.
Seksuaalisuuden moninaisuus tulee aina muistaa, kukaan ei voi määrittää sinun puolestasi sinun seksuaalisuutesi kokemusta. Seksuaalisuuden merkitys vaihtelee, jollekin se on tärkeämpää kuin toiselle, mutta määrittämisen teet aina sinä itse.
Sairastuminen vakavaan sairauteen, kuten syöpään, ei poista ihmisen seksuaalisuutta, mutta se voi muuttaa sen ilmenemismuotoa ja merkitystä. Syöpä ja sen hoidot voivat vaikuttaa seksuaalisuuteen fyysisesti, sosiaalisesti tai psyykkisesti. Tämä voi tarkoittaa muutoksia esimerkiksi kehon toiminnassa, seksuaalisissa haluissa tai seksuaali-identiteetissä.
Eturauhassyövän eri hoitomuodot kuten leikkaus, sädehoito ja hormonihoito voivat aiheuttaa erilaisia erektio- ja ejakulaatiohäiriöitä. Leikkaus ja sädehoito voivat vaurioittaa erektiohermoja, mikä voi aiheuttaa impotenssia. Hormonihoito voi vähentää seksuaalisia haluja tai johtaa erektiokyvyttömyyteen, sillä se muuttaa testosteronin tuotantoa ja toimintaa.
”On tärkeää muistaa, että vaikka erektion heikkeneminen on normaali osa eturauhassyöpähoitoja, seksielämän ei tarvitse silti päättyä. Erektio-ongelmiin on olemassa monenlaisia lääkkeellisiä ja lääkkeettömiä apukeinoja”, sanoo eturauhassyöpäpotilaiden elämänlaatua tutkinut terveyssosiologian väitöskirjatutkija Anna-Maija Talvitie.
Erektio-ongelmien hoito aloitetaan tyypillisesti tablettimuotoisilla erektiolääkkeillä. Muitakin lääkevaihtoehtoja on olemassa, ja sopivan lääkityksen määrittää aina hoitava urologi kontrollikäynnin yhteydessä.
”Olennaista erektiolääkkeiden käytössä on, että erektio-ongelmien hoito on aina pitkäaikainen prosessi. Lääkkeiden käyttöä voi joutua opettelemaan ja kokeilemaan yhdessä erektiota tukevien seksivälineiden kanssa”, huomauttaa Talvitien kanssa tutkimusta tehnyt terveyssosiologian väitöskirjatutkija Laura Lahti.
Seksuaalineuvoja voi myös opastaa erektiolääkkeiden ja tukivälineiden käytössä ja auttaa laajentamaan käsityksiä siitä, miten seksuaalisuutta voi toteuttaa. Riippuen asuinalueestasi seksuaalineuvojalle pääsee joko automaattisesti syöpähoitojen aikana tai saatat joutua pyytämään seksuaalineuvojalle pääsyä urologian poliklinikalta.