Eturauhassyöpä

Eturauhassyöpä

Mikä on eturauhassyöpä?

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpämuoto Suomessa. Eturauhassyöpä todetaan vuosittain yli 5000 miehellä, joista suurin osa on noin 70-vuotiaita. Eturauhassyövän oireet voivat aluksi sekoittua eturauhasen liikakasvun oireisiin, sillä molemmat oirehtivat esimerkiksi virtsaamisvaikeuksina.

  • Eturauhassyöpää epäillään useimmiten eturauhasen tunnustelun tai kohonneen PSA:n perusteella. Lopullinen diagnoosi selviää koepalojen histopatologisen tutkimuksen perusteella.

Eturauhassyövän hoitoa valittaessa otetaan huomioon kasvaimen koko ja levinneisyys sekä potilaan ikä ja yleinen terveystilanne. Hoitovaihtoehtoja ovat hormonihoito, sädehoito ja leikkaus (myös pelkkä sairauden seuranta, jos hoidon ei odoteta parantavan ennustetta.

Aktiivisella seurannalla pyritään välttämään tarpeetonta hoitoa. Lisäksi sillä pyritään toteamaan parantavaa hoitoa vaativat syövät ajoissa. Seurantaohjelmiin kuuluvat säännöllinen PSA-testaus, kliininen tutkimus, magneettikuvaus ja eturauhasen koepalat.

Passiivisessa seurannassa ovat potilaat, joille parantavat hoidot katsotaan hyödyttömiksi esimerkiksi muiden sairauksien tai korkean iän vuoksi. Sairauden mahdollista etenemistä kuitenkin seurataan ja tarvittaessa aloitetaan syövän etenemistä hidastava tai oireenmukainen hoito. Tässä vaiheessa hoidon tavoite on mahdollisimman hyvän elämänlaadun ylläpitäminen.



Suomessa sairastuu noin 5000 miestä eturauhassyöpään vuosittain. Yksi heistä on Teemu, joka sai syöpädiagnoosin yllättäen nelikymppisenä. Katso Teemun tarina!

Eturauhassyövän diagnoosi ja hoito
Terveydestä huolehtiminen
Elämä diagnoosin jälkeen

Pieni muistutus: Tarkistuta eturauhasesi

Tarkistuta eturauhasesi -kampanjan tavoitteena on kasvattaa tietoisuutta eturauhassyövästä. Erityisesti kampanja pyrkii lisäämään yli 50-vuotiaiden sekä muiden riskiryhmään kuuluvien henkilöiden tietoisuutta.

Lähdeviitteet

Honkonen et al. 2007, Suominen et al. 2013
THL, 2018
FAMH, 2018
Honkonen et al. 2007, Suominen et al. 2013