Kokemuksia psoriasiksesta

Kivutonta ja täysipainoista elämää – nivelpsoriasiksesta huolimatta

Kun Elinalla diagnosoitiin ihopsoriaasin liitännäissairautena nivelpsoriaasi, vei sairaus toimintakyvyn aluksi täysin. Useamman vuoden ja lääkekokeilun jälkeen sairaus on nyt hallinnassa, ja myös vertaistuesta on ollut suuri apu sairauteen sopeutumisessa.

”Hankalinta psoriasiksen kanssa elämisessä on ollut varmasti kivut ja arjesta selviytyminen niiden kanssa. Joka aamu on oma haasteensa lähteä liikkeelle, mutta joka päivä se antaa kiitoksen, kun sen tekee”, kuvailee 41-vuotias Elina omaa arkeaan nivelpsoriaasin kanssa.

Ihopsoriasista Elina on sairastanut jo lapsuudesta lähtien, mutta nivelpsoriasisdiagnoosin hän sai vasta lähes kolmekymppisenä vuonna 2008.

kokemuksia psoriasiksesta

Elinan psoriasis on tällä hetkellä hyvässä hoitotasapainossa, mutta sopivan ja tehokkaan hoidon löytyminen on vienyt aikansa. ”Noin kuusi lääkettä ja 12 vuotta myöhemmin on löytynyt toimiva lääke, jonka avulla nivelet ja iho pysyy kunnossa”, Elina kertoo.

Ennen sopivan lääkehoidon löytymistä ja kuntoutusta sairaus vei täysin Elinan toimintakyvyn, eikä hän pystynyt kävelemään tai edes tekemään tavallisia kotiaskareita. Nyt Elina pystyy elämään nivelpsoriaasin kanssa jo lähes aivan tavallista arkea.

”Pystyn tekemään töitä, kävelemään ja hengittämään, joten voidaan sanoa, että psoriasis on tuonut pelkkää iloa”, hän kertoo onnellisena ja huojentuneena.

Isossa roolissa sairauden kanssa selviytymisessä on ollut vertaistuki, jota Elina on saanut muilta psoriaatikoilta. Osasta on tullut Elinalle läheisiä ystäviä.

”Viikoittain laitamme viestiä ja vaihdamme kuulumisia, miten psoriasiksen kanssa sujuu ja onko tullut jotakin uutta. Voisin sanoa, että se on ollut elinehto, että olen jaksanut tämän sairauden kanssa. Etenkin silloin, kun en tiennyt mitä tämä tarkalleen ottaen on. Täysi kymppi vertaistuelle!”
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson