Eturauhassyöpä

Eturauhassyöpä

Kriisi sairauden alkuvaiheessa


“Eturauhassyöpään voi liittyä monenlaisia kriisejä sairauden eri vaiheissa. Aluksi kriisi voi liittyä siihen, että saa syöpädiagnoosin. Sana syöpä voi jo itsessään tuntua pelottavalta. Lisäksi alussa huolta, pelkoa ja ahdistusta voivat aiheuttaa epätietoisuus tulevasta, kuoleman pelko ja käytännön asioiden järjestelyt, kuten työelämän järjestäminen syöpähoitojen ajaksi. Sairastunut voi kantaa myös huolta siitä miten raskaasti läheiset, esimerkiksi puoliso ja aikuisetkin lapset, ottavat uutisen”, kertoo Laura Lahti (sairaanhoitaja & terveyssosiologian väitöskirjatutkija).

Kriisi syöpähoitojen jälkeen


“Toinen aika yleinen kriisin paikka on eturauhassyöpähoitojen jälkeinen aika, kun säännölliset kontaktit sairaalle ovat päättyneet ja ihminen palailee normaaliin arkeensa. Tässä vaiheessa kriisin voi aiheuttaa esimerkiksi pitkittyneet sivuvaikutukset, kuten erektio-ongelmat ja virtsankarkailu, jotka voivat hoitamattomana johtaa siihen, että joutuu luopumaan jostain itselle tärkeästä asiasta. Sivuvaikutuksiin on kuitenkin olemassa hoitoa”, Anna-Maija Talvitie (sairaanhoitaja & terveyssosiologian väitöskirjatutkija) toteaa.

“Syövän uusiutumisen ja leviämisen pelko ovat yleisiä syöpäpotilaiden huolia”, Lahti lisää.

“Jos oma tilanteesi tuntuu raskaalta, siitä ei tarvitse selvitä omin voimin.”


“Eturauhassyövän hormonihoidosta johtuva masentuneisuus ja aloitekyvyn lasku voi voimistaa pelkoja ja kriisin kokemista. Asiat voi tällöin tuntua toivottomilta, vaikka ne eivät sitä olisikaan”, Talvitie kertoo.

“Eturauhassyöpään liittyy monenlaisia vaiheita, jotka koetaan yksilöllisesti. Jos oma tilanteesi tuntuu raskaalta, siitä ei tarvitse selvitä omin voimin”, Lahti muistuttaa.