Oireet ja hoito

Oireet ja hoito

Skitsofrenian luonteeseen kuuluu, ettei skitsofreniaa sairastava henkilö usein itse huomaa oireitaan, koska skitsofrenia vaikuttaa todellisuuskäsitykseemme. Usein käykin niin, että ympäristö havaitsee joitakin sairaudelle tyypillisiä oireita.

Lue oireita koskeva luku tästä, jotta saat yleiskuvan skitsofrenian yleisimmistä oireista.

Useimmat, joilla on skitsofrenia, tarvitsevat välttämättä lääkitystä oireiden lievittämiseksi.

Varoitussignaaleja

Omaisena tai läheisenä ystävänä olet usein ensimmäinen, joka huomaa perheenjäsenessäsi tai ystävässäsi tapahtuneet pienet muutokset. Kyse on usein muutoksista, joita asianomainen ei itse huomaa ja joiden ei itsessään tarvitse olla merkkejä sairaudesta, mutta jotka yhdessä muodostavat varomerkin.

Ei ole yksiselitteistä vastausta siihen, montako varomerkkiä tarvitaan, ennen kuin on todennäköistä, että ystäväsi tai omaisesi psykoosi on uusiutumassa. Jos olet kuitenkin huolissasi hänen käyttäytymisestään ja kehityksestään, voit tutustua luvussa Varoitussignaaleja varomerkit olevaan luetteloon mahdollisista uusiutumisen merkeistä. Kielellisesti se on suunnattu henkilölle, joka on mahdollisesti sairas, ja voitte täyttää lomakkeen yhdessä tai voit tehdä sen yksin, jos olet huolissasi.

Jos vastaatte yksin tai yhdessä myönteisesti useisiin väittämiin, teidän kannattaa tulostaa täytetty lomake ja keskustella lääkärin kanssa.

Hoitomuotoja

Omaisena tai läheisenä ystävänä sinusta tulee helposti osallinen skitsofrenian hoidossa.

Saatat kokea huolta siitä, onko ystäväsi tai omaisesi muistanut ottaa lääkkeensä, ja monet – erityisesti vanhemmat – ottavat vaistomaisesti ”lääkepoliisin” roolin, mikä voi johtaa epätasapainoiseen suhteeseen ja vaikeuttaa tasavertaista kommunikointia muista tärkeistä asioista.

Tämän vuoksi on tärkeää, että sinulla on hyvä tietämys eri hoitomuodoista, jotka voivat auttaa skitsofreniaa sairastavia.

Niihin kuuluvat psykososiaalinen kuntoutus, kuten psykoterapia ja perhe-edukaatio sekä lääkehoito, joka voi olla päivittäinen tablettihoito tai kuukausittain sairaalassa tai vastaanotolla annettava injektio.

Hoitomuotoja

Useimmille skitsofreniaa sairastaville lääkitys on tärkeä hoitomuoto. Valittavana ovat päivittäinen ja kuukausittainen hoito.

Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson