Väärinkäsityksiä

Väärinkäsityksiä

Monet luulevat, että skitsofreniaa sairastavat kokevat, että heillä voi olla useita eri persoonallisuuksia – englanniksi Multiple Personality Disorder. Tämä ei pidä paikkaansa.

Henkilöt, joilla on skitsofrenia, voivat kokea voimakkaita hallusinaatioita ja harhaluuloja ja kuulla ääniä ja nähdä asioita, jotka ovat ainoastaan heidän omassa mielessään, mutta heillä ei ole jakautunutta persoonallisuutta.

Terve vai sairas

Aiemmin henkilöitä, joilla on skitsofrenia, pidettiin joko sairaina tai terveinä. Nykyään tiedämme, että skitsofrenia on monimuotoisempi ja että se sisältää sairauden ja terveyden eri asteita.

Tämä tarkoittaa, että voit kokea olosi kohentuvan ja oppia käsittelemään sairautta siten, että voit toimia arjessa paremmin.

Eri asiat voivat edistää prosessia, ja on yksilöllistä, miten paljon hyötyä eri asioista kullekin on.

Hyvä elämä

Skitsofrenian sairastamiseen liittyvät väärinkäsitykset ja myytit saattavat itsessään olla vaikeimpia asioita, joita sairauden kanssa elävä joutuu kohtaamaan.

Elämänlaatu voi kuitenkin skitsofreniasta huolimatta olla hyvä, jos muistaa seuraavat asiat:

  • Psyykkiseen sairauteen sairastumiselle ei voi itse mitään eikä siitä parane pelkällä tahdonvoimalla
  • Skitsofrenia johtuu usein aivojen kemiallisesta epätasapainosta, ja jotkut ihmiset ovat perinnöllisesti alttiita sairaudelle
  • Skitsofrenia pysyy hallinnassa, jos sitä hoidetaan oikein, ja hoito on tehokkaampaa, jos skitsofreniaa sairastava saa tukea ja kannustusta läheisiltään
  • Skitsofrenia ei ole heikkouden tai lahjattomuuden merkki.
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson