Kysymyksiä ja vastauksia

Kysymyksiä ja vastauksia

Jos sinulla itselläsi tai jollakin ystävälläsi/sukulaisellasi on skitsofrenia, sinulla saattaa olla kysymyksiä sairaudesta ja sen hoidosta.

Olemme keränneet alle joitakin usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen.

Tällä hetkellä ei ole mahdollista parantaa skitsofreniaa pysyvästi. On kuitenkin olemassa hoitoja, joiden avulla oireita voidaan hallita ja jotka voivat auttaa sinua parempaan elämänlaatuun.

Skitsofrenian hoito voi kuitenkin olla välttämätöntä pitkään, ehkä koko eliniän.

Psykoosilääkehoito on mahdollisuus, joka voi auttaa vähentämällä oireita. Oireiden lievittämisen lisäksi lääke voi auttaa tilan vakauttamisessa, jos sitä otetaan säännöllisesti lääkärin ohjeen mukaan. Sinulla on paljon paremmat mahdollisuudet pysyä terveenä ja välttää sairaalahoitoon joutuminen, jos otat psykoosilääkkeesi ohjeiden mukaan.

Lääkkeet auttavat sinua pääsemään takaisin normaalimpaan elämään.

On hyvin tärkeää, että lääkettä otetaan säännöllisesti ilman taukoja (lääkärin ohjeiden mukaan), jotta oireet pysyvät hallinnassa ja saadaan estettyä sairauden palaaminen (uusiutuminen) tai oireiden paheneminen. Henkilöt, joilla on skitsofrenia, tarvitsevat lääkettä, vaikka voisivatkin paremmin, jotta voidaan varmistaa paremman voinnin jatkuminen.

Monissa tapauksissa potilaan on käytettävä antipsykoottista lääkitystä pitkään, joskus koko eliniän.

Kaikilla lääkkeillä voi olla haittavaikutuksia, mutta ne voidaan yleensä hoitaa. Painonnousua, ekstrapyramidaalisia oireita (EPS) ja uneliaisuutta pidetään usein ongelmallisimpina haittavaikutuksina ja ne voivat vaikuttaa lääkkeen valintaan.6 Kaikille ei kuitenkaan tule haittavaikutuksia. Siksi on tärkeää, että keskustelet lääkärin kanssa, jos saat haittavaikutuksia. On tärkeää, ettet lopeta lääkkeen ottamista tai muuta annostelua ennen kuin olet keskustellut lääkärin kanssa. Jos päätät lopettaa lääkkeen ottamisen tai muutat annostelua keskustelematta siitä ensin lääkärin kanssa, lääke ei vaikuta ihanteellisesti. Joskus haittavaikutukset kestävät vain muutaman viikon, kunnes keho tottuu uuteen lääkkeeseen, tai niiden lievittämiseen voi olla eri menetelmiä.

Lääkäri voi esimerkiksi määrätä toisen lääkkeen, jonka avulla haittavaikutus lievenee tai saadaan estettyä.

Skitsofrenia on krooninen sairaus. Se tarkoittaa, että monissa tapauksissa sairaus pahenee, jos lopettaa lääkkeen käytön. Useimmat voivat itse asiassa tarvita psykoosilääkkeitä pitkään, jotta heidän vointinsa pysyy hyvänä.

Oma hoitotiimisi tarkistaa lääkityksesi säännöllisesti.

Potilaat ja perheet ovat toisinaan huolissaan psykoosilääkkeistä, joita käytetään skitsofrenian hoidossa, koska he pelkäävät niiden aiheuttavan riippuvuutta. Psykoosilääkkeet eivät synnytä käyttäjilleen riippuvuutta, eikä niistä myöskään mene "pilveen" (ei tule euforiseksi). Toinen psykoosilääkkeitä koskeva väärinkäsitys on se, että ne toimivat aivan kuin mielen kontrollina tai "kemiallisena pakkopaitana".

Et saa missään tapauksessa lopettaa lääkkeen käyttöä tai muuttaa annostusta keskustelematta ensin lääkärin kanssa. Muussa tapauksessa lääke ei vaikuta niin hyvin.

Puhu lääkärin kanssa! Ehkä tarvitset erilaisen annostuksen, toisen lääkkeen tai toisenlaisen tavan ottaa lääkettä, jotta oireet saadaan paremmin hallintaan. Kaikki psykoosilääkkeet eivät ole samanlaisia, ja sinun on ehkä kokeiltava eri vaihtoehtoja, jotta löydetään parhaiten vaikuttava lääke.

Hoitomuotoja

Useimmille skitsofreniaa sairastaville lääkitys on tärkeä hoitomuoto. Valittavana ovat päivittäinen ja kuukausittainen hoito.

 1. APA Clinical Guidelines. American Psychiatric Association. Practice guidelines for the treatment of patients with schizophrenia. 2020. https://psychiatryonline.org/doi/epdf/10.1176/appi.books.9780890424841
 2. Falkai P et al. World J Biol Psychiatry 2005; 6: 132-191.
 3. American Psychiatric Association. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Fifth Edition, Text Revision (DSM-5-TR). American Psychiatric Association. 2022.
 4. Lieberman JA et al. J Clin Psychiatry 1996; 57(suppl 9): 5-9.
 5. Robinson DG et al. Am J Psychiatry 1999; 156: 544-549.
 6. National Institute for Health and Care Excellence. Psychosis and schizophrenia in adults: prevention and management. Clinical guideline [CG178]. Published: 2014.
 7. Howard R et al. Am J Psychiatry 2000; 157: 172-178.
 8. Angermeyer MC et al. Schizophr Bull 1990; 16: 293-307.
 9. Murray RM and Fearon P. J Psychiatr Res 1999; 33: 497-499.
 10. Lang UE et al. Cell Physiol Biochem 2007; 20: 687-702.
 11. Koen L et al. Psychosomatics 2007; 48: 128-134.
 12. Skitsofrenia Lääkärikirja Duodecim, published 23.9.2021, referred 25.10.2022.
Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson